Om oss

Upplev harmoni, njutning
och glädje.

Bångbro Herrgård är en gammal herrgård som byggdes på 1850-talet som disponentbostad till Bångbro Järnverks grundare Leo Wallmo.

Under 1987 inköptes Herrgården av familjen Westlund och en hotell- och resturangrörelse etablerades i fastigheten.

Under 1990 om- och tillbyggdes herrgården med varsam hand och anpassades till en modern fest- och konferensanläggning. Men den genuina herrgårdsatmosfären finns kvar!

"Herrgården är ett kulturarv"

Syskonen Thomas och Åsa växte praktiskt taget upp i bageriet i Westlunds familjeföretag i Bångbro. För 25 år sedan köpte familjen Bångbro herrgård 2010 utnämndes Åsa och Thomas till Årets Företagare.

Det är en solvarm augustidag. Frukostserveringen är avklarad i restaurangen. En del lunchbeställningar ska iväg. Nya gäster till hotellet väntas inom några timmar.

– Vi har fullbokat i alla rum i kväll. Det är opera-gäster som ska till Skäret, säger Åsa.

Vi sitter ned en stund på balkongen med utsikt mot Bångbrokanalen. Kaffe och kaka dukas fram och Åsa och Thomas tar en kort paus i arbetet.
Westlund är minst sagt ett välbekant efternamn när det gäller företagande på orten.

– Vår pappa Tage startade Westlunds konditori 1952. Vi bodde i våningen ovanpå bageriet. 1974 byggdes konditoriet ut och blev samtidigt Tages Wärdshus, berättar Thomas.

Under många år arbetade Tage och Kerstin och deras barn Thomas, Åsa och Jan i familjeföretaget.

Det var dock inte självklart att barnen skulle överta familjeföretaget. Både Thomas och Åsa säger att det var tillfälligheter som gjorde att det blev så.

– Jag hade bestämt att jag inte skulle jobba i företaget. Jag skulle flytta till Stockholm och det gjorde jag också och jobbade en tid i en skoaffär. Men så blev jag utan jobb där och kom hem för att arbeta här en tid och så blev det, säger Åsa.

– Jag hade gjort lumpen och tänkte jobba några år i företaget och sedan gick åren och vi trivdes bra med det här båda två, säger Thomas.
År 1987 köpte Westlunds Bångbro herrgård och i många år drev familjen, med anställda, både värdshuset och herrgården. För två år sedan såldes värdshuset och nu satsar Thomas och Åsa all sin energi på att driva och utveckla restaurangen och hotellet i herrgården.

Herrgården har renoverats i flera omgångar. Ursprungligen hade de sex hotellrum, nu har de tolv. Det finns alltid mer att göra och framtidsplanerna är många hos syskonparet.

– Herrgården är ett kulturarv som vi förvaltar. Så ser vi på det, säger Thomas.

En omgivning full av möjligheter

Sommartid har du möjlighet att uppleva opera av världsklass uppe på Opera på Skäret, bara en kvarts biltur härifrån. Ungefär lika nära hittar du Stjernfors golfbana, vår lokala, natursköna 9-hålsbana.

Lite längre norrut finns Klacken, ett fritidsområde där du bland annat kan få se på älgar i häng, vandra längs Bergslagsleden och bada i inomhuspool.

Under vintersäsongen erbjuder Klacken utförsåkning med ett modernt liftsystem, skidspår, milslånga skoterleder samt utmärkta möjligheter pimpelfiske.

Tar du istället en sväng in till Kopparbergs centrum kan du promenera i en välbevarad och pittoresk bergslagsbygd med sina karaktäristiskt röda hus och en av Sveriges vackraste kyrkor!

Eller så stannar du i herrgårdens närhet och tar en promenad längs dammen och njuter av den friska kvällsluften och det rika naturlivet kring Bångbro kanal. En naturupplevelse i sig!

Herrgårdens historia

Bångbro herrgårds historia är direkt förknippad med Bångbroverkens historia. Gården byggdes på 1870-talet som disponentbostad till Bångbro Järnverks grundare Leo Wallmo.

Det tog dock bara några år så var konkursen ett faktum och Leo Wallmo var utblottad.

  • Konkursboet köptes 1875 av Motala mekaniska verkstad och verksamheten i Bångbroverken växte snabbt. År 1882 var personalstyrkan 325 personer.
    Men det blev svårt med lönsamheten och järnverket såldes till Aktiebolaget Bångbro Jernverk.
  • Friherre Carl Klinspor köpte verksamheten 1895 och kallade den Bångbro rörverk. År 1926 gick rörverket i konkurs.
  • 1929 tog Hellefors Manufakturverk över och sålde 1957 till SKF.
  • År 1979 ändrades namnet till SKF Steelstrip AB som 1982 blev ett helägt dotterbolag till Uddeholm Strip Steel AB.
  • Efter många år av ekonomiska svårigheter lades Bångbroverken slutligen ned och 1987 tömdes fabrikslokalerna. Då såldes även herrgården till familjen Westlund.